Kabinet gevallen: wat betekent dit voor jou als zzp'er?

 

Op 3 juni 2025 viel het kabinet-Schoof na het vertrek van de PVV uit de coalitie. Sindsdien is het kabinet demissionair, wat betekent dat het alleen lopende zaken afhandelt en geen nieuw beleid initieert. Voor zzp’ers brengt dit politieke onzekerheid met zich mee. Wat verandert er nu voor jou als zelfstandige?

 

1. Wet DBA: Handhaving gaat door

 

Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst actief op schijnzelfstandigheid. Bedrijven en organisaties die mensen als zzp’er inhuren voor werk dat zij niet zelfstandig uitvoeren, kunnen boetes en naheffingen krijgen. Er geldt een overgangsperiode van één jaar waarin werkgevers en werkenden nog geen vergrijpboete krijgen als zij kunnen bewijzen dat zij stappen zetten tegen schijnzelfstandigheid. 

 

2. Wet VBAR: Vertraging door kabinetsval

 

De Wet verduidelijking beoordeling arbeidsrelaties en rechtsvermoeden (VBAR) is bedoeld als opvolger van de Wet DBA. De wet zou volgens planning op 1 januari 2026 moeten ingaan. Het voorstel bevat objectieve criteria om te bepalen of iemand een zelfstandige is. Dit wetsvoorstel is nog niet ingediend bij de Tweede Kamer. Door de val van het kabinet is het onzeker of het demissionaire kabinet dit wetsvoorstel nog indient. De kans is groot dat het onderwerp doorschuift naar een volgend kabinet. 

 

3. Verplichte AOV: Invoering lijkt verder weg dan ooit

 

De verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen is nog niet eens als wetsvoorstel ingediend. Volgens planning zou dat in 2025 gebeuren, maar dat lijkt nu onhaalbaar. Daarna moet het nog door de Eerste Kamer, en de uitvoering moet nog worden geregeld. De daadwerkelijke invoering stond al gepland voor ná 2027, vermoedelijk zelfs 2030. Die planning schuift nu mogelijk nog verder op. 

 

4. Zelfstandigenwet: Mogelijk extra kansrijk

 

De Zelfstandigenwet is een volledig nieuw initiatief van VVD, D66, CDA en SGP. Het is bedoeld als zzp-vriendelijk alternatief voor de Wet DBA en Wet VBAR. De wet introduceert duidelijke criteria en laat zzp'ers ruimte om pensioen en arbeidsongeschiktheid op hun eigen manier te regelen. Het voorstel valt goed bij zzp'ers. Uit eerder onderzoek van Knab blijkt dat 71% van de zzp'ers dit wetsvoorstel steunt. Het plan was om het voorstel nog vóór de zomer in te dienen. Door de val van het kabinet is dat nu onzeker of zelfs onmogelijk. Tegelijk is de kans reëel dat deze wet na de verkiezingen juist méér steun krijgt, als de initiatief nemende partijen zetels winnen. 

 

Wat kun je nu doen als zzp’er?

 

Evalueer je arbeidsrelaties: Zorg ervoor dat je voldoet aan de criteria van de Wet DBA om boetes te voorkomen.

Plan fiscaal vooruit: Maak gebruik van de bekende belastingregels voor 2025.

Bouw financiële buffers op: Onzekerheid kan investeringen en omzet drukken.

Blijf betrokken: Ondernemersorganisaties zoals ONL en MKB-Nederland kunnen jouw stem versterken in Den Haag

 

De val van het kabinet betekent uitstel van belangrijke wetgeving, meer onzekerheid en stagnatie op dossiers als arbeidsmarkt, stikstof en energie. Voor ondernemers blijft het devies: wees alert, blijf flexibel en zorg voor strategische veerkracht.