Steeds meer zzp’ers krijgen gelijk van de rechter: wat betekent dat voor jou als opdrachtgever?

Tienduizenden euro’s na rechtszaak

Werkgevers die denken veilig te zijn bij het inhuren van zzp’ers, kunnen bedrogen uitkomen. In 24 van de 47 recente rechtszaken besloot de rechter dat de zzp’er eigenlijk een werknemer was. Het gevolg is dat deze personen recht hebben op cao-loon, vakantiedagen, pensioen, reiskosten en een ontslagvergoeding, met terugwerkende kracht. De bedragen kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s per geval. En het kan nog erger: sommige organisaties worden hierdoor zelfs gedwongen hun deuren te sluiten.

Een sprekend voorbeeld is handbalclub Limburg Lions. Deze organisatie moest oud-speler João Ramos vijftigduizend euro betalen, omdat bleek dat hij juridisch gezien een werknemer was. Mede door deze verplichting belandde de club uiteindelijk in financiële problemen die leidden tot een faillissement.


Het grootste risico is niet de Belastingdienst, maar de zzp’er zelf

Veel organisaties richten zich vooral op de regels van de Belastingdienst. Sinds januari 2025 controleert de fiscus strenger of iemand wel echt zelfstandig is. Maar opvallend genoeg vormen zzp’ers zelf momenteel het grootste risico. Zij kunnen namelijk ook jaren later nog naar de rechter stappen. En als blijkt dat er sprake was van schijnzelfstandigheid, moet de opdrachtgever alsnog tot jaren terug betalingen doen. Dit geldt zelfs als er geen premies zijn afgedragen.

Arbeidsadvocaten waarschuwen dan ook dat het juridische risico minstens zo groot is als het fiscale. De gevolgen kunnen ingrijpend zijn voor zowel de financiële positie als de reputatie van een organisatie.


Pensioen: geen premie betaald en toch verplicht betalen

Een andere valkuil is de pensioenopbouw. In Nederland geldt het principe dat iemand recht kan hebben op pensioen, ook als er geen premie is afgedragen. Werkgevers kunnen verplicht worden om tot vijf jaar terug pensioenpremie te betalen. Volgens de Pensioenfederatie veroorzaakt dit een jaarlijks tekort van ruim een miljard euro. Dat tekort moet uiteindelijk worden opgevangen door andere deelnemers aan het pensioenfonds.

 

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

 Flexibel werken met zzp’ers blijft aantrekkelijk. Maar dan moet alles goed geregeld zijn. De oplossing is om samen te werken met een betrouwbare partner die alle afspraken, documenten en uitvoering volledig juridisch juist inricht.

Bij de ZZP Centrale zorgen we ervoor dat jouw samenwerking met zelfstandigen klopt van begin tot eind. Van overeenkomsten en administratie tot de dagelijkse praktijk. Zo voorkom je juridische risico’s, voldoe je aan de wet en behoud je de flexibiliteit die je nodig hebt.